Projekt 16
- 16 omhändertagna katter hämtas från Skåne
till jourhem/hem i GöteborgMed anledning av frågan hur katterna mår, kan jag berätta att jag varit i kontakt med poliskommissarie Geir Hogstad, ansvarig för Djurärenden i Västra Götaland, som varit i Skåne och bland annat besökt katterna, där de stallats upp.
Enligt Geir, mår katterna bra under omständigheterna. Det är naturligtvis inte en optimal situation att bli infångade och transporterade ända till Skåne.
Katterna är placerade i grupper och sitter alltså inte tillsammans i ett utrymme alla 16.
De ...har en fåtölj eller mjuk stol att ligga i, boen att krypa in och gömma sig i om de vill gå undan, filtar, klösträd och leksaker.
Alla kattungar är placerade tillsammans.

Har även varit i kontakt med en av Djurambulansen Skånes personal som fanns på plats med djuren och hon tyckte att alla katterna var i ovanligt fint skick. En del katter är mer framme, medan andra går undan mer
Att fångas in i sitt hemrevir av främmande människor och sedan bli transporterade ända till Skåne en och en i transportburar (säkerhetsskäl), är mycket stressande för katter och en traumatisk upplevelse.

Vi väntar på att en veterinär ska komma och göra en bedömning av katterna. Man tittar då på kattens hälsostatus, men även på om katten är tam. Det kan vara en näst intill omöjlig uppgift att bedöma om en katt är tam, i en situation där den inte är i sitt eget revir och ska hanteras av en främmande människa. De som ser katterna på uppstallningsstället kommer även att göra en allmän bedömning under tiden katterna är där och denna bedömning kommer att vägas in i beslutet om vilka katter som är omplaceringsbara.
När detta är gjort kommer handlingarna att skickas till en länsveterinär, som slutligen tar beslut. Efter detta skickas beslutet till den person man omhändertagit katterna från och hon/han får 8 dagar på sig att yttra sig över beslutet.

Ingen av de omhändertagna katterna är förvildade, men vi är oroliga för de katter som är mer försiktiga och inte tycker om att bli upplyfta av någon de inte känner.

Vi håller nu alla tassar och tummar vi kan, för att allt ska gå bra.
Vill du hjälpa oss, så skänk gärna en slant till bensinpengar, då vi kommer att åka ned med flera bilar, eftersom vi inte vill ha alltför många katter i samma fordon, då de lätt kan stressa varandra.

/Lena, Änglakatten
Änglakatten behöver hjälp!

Vi kommer att åka från Göteborg ned till Skåne för att transportera omhändertagna katter och placera dem i jourhem/hem i Göteborg.
Vi hoppas att få med oss alla 16 katterna.
Nu behöver vi hjälp med bensinpengar.
Vi kommer att åka ned med frivilliga, som ställer upp och kör och vi kommer att behöva flera bilar, då vi inte vill sätta alla katter i en lastbil/flyttbil/skåpbil, eftersom katter reagerar på varandras stress och stressen ökar med många... katter på samma yta.
Vi kommer att göra allt vi kan för att underlätta transporten för katterna och tar tacksamt emot Feliway-spray, om någon vill skänka till oss.
Skicka i så fall ett PM så får du adress att skicka sprayen till.

Vi ber nu om hjälp med bensinpengar, för att kunna transportera dessa katter från Skåne till Göteborg. Vi använder endast chaufförer vi litar på och vi åker gemensamt från Göteborg till Skåne, för att inte någon katt ska bli kvarlämnad pga att någon chaufför blir sjuk eller inte dyker upp.

När veterinär har gjort en bedömning av katterna, kommer ägaren att ha 8 dagar på sig att skriva ett yttrande och efter dessa 8 dagar kan vi hämta katterna.
Jag har skickat en lista på jourhem/hem till Geir Hogstad, som är ansvarig Poliskommissarie för Djurärenden, Västra Götaland.
Varmt tack till Geir för information och vänligt bemötande!

/Lena, Änglakatten